Skip To The Main Content

Nieuws en artikelen

Blijf op de hoogte van nieuws en artikelen van en over USG Professionals en haar expertisegebieden: Engineering, Finance, Legal en Marketing, Communication & Sales.

Verslag van Werkverkenners Live: het glocale werken

26 mei, 2015

logo werkverkenners_290Hoe werft u het juiste personeel in een wereld die in een hoog tempo verandert? Die vraag stond centraal tijdens de eerste editie van Werkverkenners Live op woensdag 20 mei in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. Want door technologische ontwikkelingen en digitalisering vragen bedrijven om een ander soort professional: iemand met een hoge opleiding, een internationale oriëntatie, maar die zich tegelijkertijd in Nederland wil vestigen.  

Broadcast-32Het glocale werken | Deel 1
Het glocale werken | Deel 2

War for talent

De zogeheten ‘War for Talent’ is in volle gang: bedrijven en overheden roepen om mensen met een hoge opleiding en een technische achtergrond. Het gaat vaak om banen die vijf jaar geleden nog niet bestonden: programmeurs, developers, data-analisten. De vraag is enorm en zal de komende jaren alleen maar verder stijgen.

Live20150520 2

Maar wie is die getalenteerde, young professional? Hoe denkt hij, wat ambieert hij? ‘Streef er naar om deze generatie te begrijpen, richt je organisatie in naar zijn wensen, dan kan je hem makkelijk binnenhalen’, vertelde Itamar Sharon, schrijver van het boek Happyholics.

Flexibiliteit

Hij weet als geen ander wat de young professional nastreeft: flexibiliteit maar geen onzekerheid. ‘Meerdere banen, zelf-ontplooiing, een horizontale werkomgeving.’ Volgens Sharon begrijpt slechts een paar bedrijven hoe jong talent werkt, maar áls ze het doorhebben kan dat het bedrijf een enorme boost geven. ‘Er is meer creativiteit, meer betrokkenheid bij de organisatie.’

Wie deze manier van werken maar al te goed kent, is online reisorganisatie TravelBird. Het bedrijf bestaat nog maar vijf jaar, maar groeit als kool. Head of Talent Acquisition Jeranne Koekkoek neemt gemiddeld zo’n dertig mensen per maand aan, uit 17 verschillende landen. Daar zitten veel developers onder. ‘We nemen het liefst mensen aan met werkervaring maar dat betekent dat ze vaak al in een baan zitten. Je moet ze verleiden om bij jou te komen werken.’

Aantrekkelijke werkgever

Een manier om deze mensen binnen te krijgen is om van TravelBird een zeer aantrekkelijke werkgever maken, het zogeheten employer branding. ‘We bieden ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, organiseren events voor het personeel en bieden opleidingen aan’, aldus Koekkoek.

Live20150520 3

Daarnaast zorgt TravelBird voor een zachte landing van het internationale nieuwe personeel in Nederland: temporary stay apartments, het aanvragen van de 30% regeling, bank rekeningen openen en de kosten van de verhuizing vergoeden. Op deze manier bouwt de online reisorganisatie een goede reputatie op als werkgever. Zo goed, dat Travelbird medewerkers, de Referbirds, vaak zelf nieuwe mensen voordragen. Dat levert 45% van nieuwe aanwas op.

Moeilijk toegankelijk

Veel jong talent komt uit het buitenland en dat betekent dat niet alleen het bedrijf waarvoor ze werken aantrekkelijk moet zijn, ook de stad en in bredere zin het land waar ze gaan wonen. En daarin scoort Nederland nog niet zo goed.

Live20150520 5

Nicole van Haelst van International Community Platform (ICP) weet door onderzoek welk cijfer Nederland krijgt van de expat: 6,8. ‘Onze arbeidsmarkt is redelijk gesloten en moeilijk toegankelijk voor mensen uit het buitenland. En als ze dan in ons land willen blijven is het heel moeilijk voor ze om weer een nieuwe baan te vinden.’

Leven vol banen

Toch heeft Nederland volgens Sonja Schasfoort, vicepresident bij USG Professionals, de ingrediënten om een bakermat te zijn voor jong talent, ook uit Nederland. Maar dan moet er aan een paar randvoorwaarden worden voldaan. ‘Het huidige sociale stelsel is niet geschikt voor de huidige arbeidsmarkt. De vraag van de werkgever verandert; hij wil een flexibele schil en is terughoudend met vaste contracten. De young professional wil van een baan voor het leven naar een leven vol banen en streeft ook geen vast contract na.’

Live20150520 6

Maar sociale zekerheden als pensioen, arbeidsongeschiktheidsverzekering en de hypotheek zijn gekoppeld aan dat vaste contract. Het is hard nodig om dat los te koppelen. Alleen dan kunnen we van de arbeidsmarkt een zekere én flexibele maken. Eentje waar de nieuwe generatie, die van de young professional, van grote waarde kan zijn voor de Nederlandse economie.

Werkverkenners wordt mede mogelijk gemaakt door
Start People, Unique, Secretary+ en USG Professionals, onderdeel van USG People.

Copyright 2014 USG People