Skip To The Main Content

E-communicatie met bewindvoerders

29 maart, 2016

Enkele rechtbanken communiceren in een proef op digitale wijze met bewindvoerders.
leg-1603-e-communicatie

Proef digitale communicatie met bewindvoerders

De rechtbanken Gelderland, Oost-Brabant en Overijssel communiceren via een nieuw IT-systeem digitaal met een selecte groep bewindvoerders. In minstens 1.500 zaken worden dan digitale gegevens uitgewisseld. Het gaat nog om een proef.

Tienduizenden dossiers per bewindsafdeling

Elke bewindsafdeling van een rechtbank heeft tienduizenden dossiers onder zijn hoede. Per jaar komen daar zo’n duizend dossiers bij. Een bewind kan tientallen jaren lopen totdat de persoon in kwestie overlijdt of de maatregel wordt opgeheven. Al deze papieren dossiers gaan minstens een keer per jaar door de handen van een medewerker omdat de bewindvoerder jaarlijks de Rekening & Verantwoording moet indienen. Maar ook krijgen de rechtbanken dagelijks allerlei verzoeken die verwerkt moeten worden, zoals machtigings- of wijzigingsverzoeken. Per rechtbank kan het gaan om 100 tot 200 brieven per dag. Digitalisering moet helpen deze enorme stroom efficiënt te verwerken.

Rekening & Verantwoording

De proef draait vooral om Rekening & Verantwoording, verzoeken en de boedelbeschrijving. De bewindvoerders kunnen die stukken digitaal indienen dankzij gekoppelde IT-systemen met de Rechtspraak. De proef moet in de zomer afgerond zijn.

Bron: Mr-Online.nl

Copyright 2014 USG People