Skip To The Main Content

​2. Stop de war for talent

Stop de war for talent 

De professional van de toekomst is assertief. Fact of life. En ja, daar moeten nog wat vlieguren bij maar dat komt vanzelf. Combineer deze nieuwe gedreven en assertieve generatie met de behoefte van werkgevers om flexibel over kennis te beschikken op het moment dat dat nodig is. Voeg daar stabiliteit, handelsgeest, talenkennis, aansluiting op de digitale wereld en een open mind aan toe en je beschikt over een prachtige basis om professionals te laten floreren. Om Nederland te laten floreren. 

Scientia potentia est. Kennis is macht. Dat is de aloude doctrine waarmee we zijn opgevoed en die we nog veelvuldig vertalen naar de arbeidsmarkt. ‘War for talent’ noemen we het dan. Zoveel mogelijk talent binnenhalen en vasthouden. Er ten koste van alles voor zorgen dat professionals niet bij de buren gaan werken.

Disruptieve verandering

Er is iets aan het veranderen. Ik zie een disruptieve verandering op ons afkomen. De komende jaren gaan er veel beroepen en banen verdwijnen. Daar komen er ook veel voor terug. Welke weten we nog niet. Wat ik wel weet is dat we voor die nieuwe banen in concurrentie zijn met het buitenland. Waar komt een nieuw Silicon Valley? Waar concentreren zich de datacenters? Wie gaat voorop lopen in robotisering? We zijn niet in concurrentie met lokale bedrijven, maar met de wereld. Dat betekent dat je de handen ineen moet slaan. Ook waar het gaat om het aantrekken van het juiste talent. 

Toegang in plaats van bezit

Daarnaast zal er schaarste optreden in een aantal vakgebieden. Dat is nu al het geval! Delen van kennis en kunde betekent dat meer bedrijven er toegang toe hebben. Toegang in plaats van bezit, is nu het belangrijkst. Daarmee wordt een regio en uiteindelijk een land sterker, ik geloof daar heilig in. Het is goed te zien dat er steeds meer initiatieven in die richting zijn, zoals The Hague Security Delta. En ja. Die professional zal ook nog voor iemand anders werken en ja, die vertrekt misschien na een paar jaar weer. Maar als het goed is komt daar een andere voor terug. We moeten daarom ook niet bang zijn om ze op te leiden, ook als ze snel vertrekken. Op het moment dat je een nieuwe professional binnen krijgt, hoop je dat een andere werkgever dat ook heeft gedaan. Sterker nog, daar kun je op vertrouwen. Het zou heel raar zijn als je een steeds groter deel van je bedrijf niet opleidt!

Transparante relatie

Zo krijg je toegang tot meer schaarse resources en vul je je behoefte aan flexibiliteit beter in. Bovendien bied je professionals iets waar ze intrinsiek naar verlangen: ze mogen combineren. Ze mogen weg. Hier kun je openlijk over praten,  er bestaat een transparante relatie op basis van vertrouwen. Wellicht blijven ze langer dan je had durven hopen. Dan zijn we beter in staat de concurrent te verslaan. De concurrent die komt uit bijvoorbeeld China of de Verenigde Staten. Zij die durven te delen gaan winnen.

Sonja SchasfoortOver de ​blogger

Sonja Schasfoort is Vice President van USG Professionals en moeder van twee tienerdochters. Ze deed haar ruime directie- en managementervaring onder meer op bij Exxon en Start People. Haar stijl kenmerkt zich door het stimuleren van creativiteit, initiatief en samenwerking, wars van vooroordelen en conventies. Naast haar functie bij USG Professionals is ze vicevoorzitter van de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren, voorzitter van de stichting LOF en mentor bij Future Ideas.

Copyright 2014 USG People