Skip To The Main Content

Fragmentatie van de arbeidsmarkt

De wereld om ons heen verandert in snel tempo. Ook op de arbeidsmarkt spelen zaken als digitalisering, robotisering en fragmentatie een nadrukkelijke rol. Di​e arbeidsmarkt is het domein van USG Professionals. Dagelijks spelen we een verbindende rol tussen de ambities van professionals en de uitdagingen van klanten. Wat nu als we de kansen van fragmentatie van de arbeidsmarkt ​als uitgangspunt nemen?

LSonja Schasfoortees de vierdelige inspiratieblog van Sonja Schasfoort, Vice President van USG Professionals, over Fragmentatie van de arbeidsmarkt en bekijk verder nieuws en achtergronden over dit actuele thema.

1. Een leven vol banen

Daar sta je dan als Young Professional. Klaar om niet alleen Nederland, maar de wereld te bestormen en verschillende banen en interesses te combineren. Samen met mensen die vergelijkbare ambities hebben, in werkgeluk wel te verstaan. Je ​hebt eerder behoefte aan een coach dan aan een baas. Je droomt misschien wel van een internationale carrière.

2. Stop de war for talent!

Combineer deze nieuwe gedreven en assertieve generatie met de behoefte van werkgevers om flexibel over kennis te beschikken op het moment dat dat nodig is. Voeg daar stabiliteit, handelsgeest, talenkennis, aansluiting op de digitale wereld en een open mind aan toe en je beschikt over een prachtige basis om professionals te laten floreren.
Fragmentatie_260

3. Halffabricaten werken beter

Een vernieuwde samenwerking tussen overheid, onderwijs en  bedrijfsleven biedt enorme kansen. Mits de partijen door een nieuwe bril durven te kijken. Er lijkt gestreefd te worden naar opleidingen die naadloos aansluiten op het bedrijfsleven. Ik denk dat dat volstrekt onmogelijk is. De vraag uit het bedrijfsleven is ongelooflijk divers. Ook zijn de opleidingsperiodes in ons land al jarenlang niet veranderd. Hooguit verkort.

4. Terug naar de tekentafel

Mensen die hun dromen gaan waarmaken in een systeem dat zijn fundament kent in de industriële revolutie, uitmondend in de arbeidswet van 1907. Begrijp me niet verkeerd. Dit is een groot goed. Dat heeft ons land verder gebracht en heeft zeer zeker bijgedragen aan de prettige samenleving waarin we leven. In dit systeem is echter alles opgehangen aan een onbepaalde tijd contract van 40 uur.

Nieuws en achtergronden 

 • Fragmentatie arbeidsmarkt zet door

  31 mei, 2016
  Banen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het is een logisch en terugkerend verschijnsel op de arbeidsmarkt. VU-econoom Eric Bartelsman verwacht dat de helft van de huidige banen binnen dertig jaar zal verdwijnen. Volgens arbeidsmarkteconoom Jouke van Dijk is al binnen tien jaar de helft van de banen voor laagopgeleiden verdwenen.
 • Leidinggeven aan professionals? Niet doen!

  20 oktober, 2015
  Leidinggeven aan professionals? Niet doen! Het is het adagium van hoogleraar Organisatiekunde Mathieu Weggeman en de titel van een van zijn bekroonde boeken over management. Sonja Schasfoort, vicepresident van USG Professionals, bespreekt met hem de theorie en de praktijk van leidinggeven, of juist niet. Over managen en loslaten.
 • Generatiekloof op arbeidsmarkt groter dan ooit

  27 juli, 2015
  De protestgeneratie die de maatschappelijke sleutelposities bekleedt, verschilt in alles van de jongeren die nu toetreden tot de arbeidsmarkt. De nieuwe generatie heeft recht op een nieuw sociaal stelsel. Hoogleraar Organisatiekunde Mathieu Weggeman en Sonja Schasfoort, vicepresident van USG Professionals, bespreken de nieuwe sociale realiteit.
 • Stapelbaan is de ‘echte baan’ van morgen

  08 juli, 2015
  De fragmentatie van de arbeidsmarkt is niet te stoppen. Digitalisering, robotisering en globalisering maken dat bepaalde vaardigheden en kennis lang niet altijd fulltime beschikbaar hoeven te zijn binnen een bedrijf.
 • Verslag van Werkverkenners Live: het glocale werken

  26 mei, 2015
  Hoe werft u het juiste personeel in een wereld die in een hoog tempo verandert? Die vraag stond centraal tijdens de eerste editie van Werkverkenners Live op woensdag 20 mei in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. Want door technologische ontwikkelingen en digitalisering vragen bedrijven om een ander soort professional: iemand met een hoge opleiding, een internationale oriëntatie, maar die zich tegelijkertijd in Nederland wil vestigen.
 • Sonja Schasfoort spreekt op 'Werkverkenners LIVE: het glocale werken'

  13 mei, 2015
  Volgens Sonja Schasfoort, Vice President USG Professionals, is Nederland goed geëquipeerd om een bakermat te zijn voor jong internationaal talent. Op woensdagmiddag 20 mei in het Zuiderstrandtheater in Den Haag discussiëren we tijdens Werkverkenners Live over de centrale vraag: wat betekent glocalisering voor de arbeidsmarkt?
 • Financiële sector moet klassieke modellen loslaten

  27 februari, 2015
  De financiële sector werkt nog te veel volgens oude principes en klassieke modellen. Alleen door nieuwe varianten te omarmen kan de sector de gewenste efficiency en de vereiste veerkracht en wendbaarheid realiseren. Dat zegt directeur Eelco Stuut van USG Finance Professionals in reactie op het grote banenverlies bij banken en verzekeraars, dat vooral mbo’ers treft die plaatsmaken voor digitale systemen en apps.
 • De werkgever van de toekomst

  29 januari, 2015
  „Mensen hebben straks meerdere banen en meerdere expertises. Dat betekent dat de werkgever zijn profiel moet veranderen om nog steeds interessant te blijven voor deze mensen, werknemers én zp’ers. Zp’ers opereren namelijk in toenemende mate in eigen netwerken en kiezen daarbij steeds dat (deel)netwerk dat hun input verdient. Een werkgever of opdrachtgever moet daar op inspelen, anders heeft hij geen toegevoegde waarde meer voor deze steeds zelfstandiger werkende mensen.’’
Copyright 2014 USG People