Skip To The Main Content

Big Data en Business Intelligence: succesvol inzetten in je organisatie

10 juli, 2018

Bannerwebsite-zondertekst

Hoe kan een controller big data en business intelligence succesvol inzetten? Drie professionals van USG Finance gaven tijdens een inspirerende workshop op de controllersdag antwoord op deze vraag. Wij vroegen spreker Jan Willem van der Schors alles over deze actuele onderwerpen.   


Jullie waren twee weken geleden aanwezig op de controllersdag. Hebben jullie een leuke dag gehad?
Jazeker. Onze workshop zat al snel vol en de aanwezigen waren erg enthousiast! Ze gaven aan dat ze intern met big data en business intelligence aan de slag willen gaan. Een aantal willen ook verder met ons in gesprek gaan. 

Wat is precies het verschil tussen big data en business intelligence? 
Big data en business intelligence worden vaak door elkaar gebruikt en hebben veel raakvlakken. Organisaties zijn vaak in de veronderstelling dat ze met grote hoeveelheden data (en dus met big data) te maken hebben, maar in werkelijkheid beschikken ze over data die door middel van business intelligence gemakkelijk te structureren zijn. Daarom zal ik nu met name ingaan op business intelligence. 

 
Big data en business intelligence zijn inmiddels niet zomaar een trend meer. Iedereen heeft er wel van gehoord, maar het daadwerkelijk inzetten blijkt vaak moeilijk. Waar lopen organisaties tegenaan?

We zien inderdaad wel een aantal problemen waar organisaties tegenaan lopen. Allereerst is de kwaliteit van de data vaak onvoldoende. Veel data uit veel verschillende bronnen betekent ook een grotere kans op vervuiling van die data. De kwaliteit van data is essentieel voor het creëren van vertrouwen en actief gebruik. We zien daarom geregeld een gebrek aan vertrouwen in rapportages en analyses van data binnen organisaties.


Ten tweede mist een stuk competentie om de data op een juiste manier te interpreteren en in te zetten. Vroeger was het werk van de controller met name gericht op het checken of zaken goed verliepen. De controller zou zich met de ondersteuning van BI meer kunnen richten op de adviserende rol. Doordat de datakwaliteit nog niet op orde is, is deze verschuiving van focus in de praktijk vaak een extra uitdaging.


Waar moet je op letten als je met big data en business intelligence aan de slag gaat?
Het begint eigenlijk al vóórdat je data gaat verzamelen. Je begint aan de voorkant: wat wil je bereiken met het verzamelen van data? Welk vraagstuk wil je oplossen? Aan de hand daarvan bekijk je welke data je nodig hebt en ga je ze verzamelen. Vervolgens is het zaak om de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de data te toetsen. Aan de hand van die uitkomst ga je de kwaliteit verhogen, zodat hetgene dat je aan het begin hebt gedefinieerd er op de juiste manier uitkomt.


Wat is de meerwaarde van business intelligence voor een controller?
De tendens is dat iedereen meer richting business partnering wil, dus meer richting de adviserende rol. Business intelligence kan hierbij helpen. Het bespaart je bijvoorbeeld veel tijd als je rapportages automatisch op kunt stellen, databases wilt bijhouden, berekeningen snel kunt maken en als voorraadverschillen automatisch worden geanalyseerd.


Heb je zelf ook ervaring met het succesvol inzetten van business intelligence?
Jazeker. Wij werken samen met organisaties uit veel verschillende sectoren. We werken bijvoorbeeld met zorgverleners, verzekeraars, openbaar vervoer en logistiek. Het mooie is dat je big data en BI in elke sector kunt inzetten.

In de praktijk wordt vaak gebruik gemaakt van big data en business intelligence om een operatie te koppelen aan financiële vraagstukken. Ik neem als voorbeeld even het openbaar vervoer. Zij verzamelen GPS- en passagiersgegevens en koppelen dit aan financiële gegevens. Zo is er snel een goed overzicht van het totale kostenplaatje en kan er gewerkt worden aan optimalisatie.


Hoe kun je je data door middel van business intelligence omzetten naar kennis en adequate actie? 
Business intelligence kan je helpen om uitschieters in controls inzichtelijk te krijgen en te analyseren. Aan de hand van jouw vraagstuk en data stel je een aantal controls op om veranderingen mee te toetsen. Met behulp van BI-tools kun je je controls testen op positieve of negatieve uitschieters en kun je op zoek naar een oplossing van je probleem of naar een optimalisatie van je proces.

bigdatabuttonWil je meer weten over onze dienstverlening en wat dit kan betekenen voor jouw project of organisatie? Neem dan contact op met:

janwillembutton

De werkdag van: recruiter Laura Witmer

Benieuwd naar hoe de werkdag van een recruiter bij USG Finance Professionals eruit ziet? Laura Witmer neemt je mee in haar werkzaamheden en verantwoordelijkheden en laat zien wat ze zo leuk vindt aan haar baan. Lijkt het jou ook leuk om bij ons te werken als recruiter? Wij zijn namelijk op zoek naar een nieuwe collega!

Lees hier meer >> 

Project controller, beheers je risico's!

Projectbeheersing is een vak apart, dat weet iedere project controller. Alles draait om gecontroleerde projectsturing en een voorspelbare financiële uitkomst, terwijl een project per definitie onzeker is. Iedereen kent voorbeelden van relatief kleine projecten met grote tegenvallers. De oorzaak is negen van de tien keer het ontbreken van projectrisicomanagement.

Lees hier meer >> 

Het Finance Traineeship van Denise Schellekens

Het werkende leven van een Finance Trainee bij USG… hoe ziet dat eruit? Denise Schellekens vertelt over haar werk, nieuwe uitdagingen en haar ontwikkeltraject tot Finance Professional.

Wil je de financiële wereld ontdekken en een vliegende carrièrestart? Het USG Finance Traineeship is voor ambitieuze starters die zichzelf in razend tempo willen ontwikkelen. Meld je direct aan voor de selectiedag ​op 28 juli en scoor jouw plek!

Wil je meer weten over de ervaring van Denise?

Projectcontroller, maak optimaal gebruik van je data!

Projectcontrollers beschikken vaak over veel data maar zoeken niet altijd actief naar leereffecten voor toekomstige projecten. USG Finance concludeerde dit tijdens een interactieve workshop op de Nationale Controllersdag in 2016: “Projectbeheersing wél een succes met gebruik van (big) data?”. Het is geen onwil, maar ingegeven door tijdsdruk en een nadrukkelijke focus op de financiële gevolgen van data. Na de maandafsluiting gaan we snel weer door! De controller probeert het wel met rendementsberekeningen en losse (big) data analyses maar dit zorgt niet altijd voor herkenning. Voor het management is de uitkomst van deze analyses te abstract om op strategisch niveau door te pakken.

Lees het hele artikel

Ontvang als relatie van USG Finance kosteloos het boek 'Internal auditing, De Auditfunctie in perspectief'

Vraag nu de uitgave ‘Internal Control, De auditfunctie in perspectief’ aan en ontvang deze als relatie van USG Finance kosteloos. De mensen van USG Finance brengen de uitgave persoonlijk bij u langs.

Lees het hele artikel

Voortrekkersrol voor controller bij projectbeheersing met big data

Het Worldcafé van USG Finance over big data beleefde tijdens de Nationale Controllersdag op 9 juni jl. alweer zijn derde editie. De sessie blijft onverminderd populair: wederom volgeboekt. Financials sparren graag op een interactieve manier met elkaar over actuele ontwikkelingen in hun vak. Dit keer stond big data in het kader van projectbeheersing centraal. Wat USG Finance betreft, is er op dit vlak bij uitstek voor controllers een voortrekkersrol weggelegd.

Lees het hele artikel

Ga schaarste accountants te lijf met uitdaging en afwisseling

“Groot tekort aan accountants.” “Accountants schaarser en duurder.” De afgelopen weken volgen dit soort berichten elkaar in hoog tempo op. Is er echt een tekort? Waar komt dat door? En, veel belangrijker: hoe los je het tekort op?

Lees het hele artikel

Stagebureau RA komt tegemoet aan tekort accountants

Utrecht, 4 augustus 2015 – USG Finance start als eerste interimbureau voor hoogopgeleide finance professionals met een NBA-erkend stagebureau. Hiermee investeert USG Finance verder in de kwaliteit en toekomst van accountancy en controlling. Ondertussen groeit de behoefte aan breed ontwikkelde financials enorm. Het Stagebureau RA opent zijn deuren per 1 september 2015.

Lees het hele artikel

White paper 'Learning Agility'

In een snel veranderende omgeving moet uw organisatie wendbaar zijn. Dat kan alleen als ook uw medewerkers wendbaar of ‘agile’ zijn. Maar hoe voorspel je de wendbaarheid en toekomstige competenties van toekomstige werknemers?

Hyperlink Download de ​white paper

Clemens van der Heijden

"Elke dag weer innoveren vanuit een brede ontwikkeling"

Clemens van der Heijden
Senior Finance Professional

lees verder >>

"Blijven leren vind ik belangrijk"Guido Meeuwes

Guido Meeuwes
Trainee

lees verder >>
Copyright 2014 USG People