Skip To The Main Content

Wat de financial belangrijk vindt krijgt niet zijn prioriteit

31 januari, 2014

De ontwikkeling naar business partner zien vrijwel alle financials als een van de thema’s die voor hen het belangrijkst is de komende jaren, gevolgd door cost en cash control, flexibilisering en business intelligence. Dit lijkt niet in lijn met de prioriteit die zij aan deze thema’s geven. Naast cost- en cashcontrol, krijgen compliance en veranderende klantwensen de meeste prioriteit op de agenda van de Nederlandse financial, zo blijkt uit de Finance monitor.

Volgens de ruim 250 deelnemers aan de Finance monitor van USG Finance Professionals en Tijdschrift Controlling zal de ontwikkeling van transactie- en rapportagegerichte financial naar interactiegerichte finance professional een belangrijke rol gaan spelen in het vakgebied finance. Deze interactiegerichte business controller zou een belangrijke rol bij strategieontwikkeling en implementatie moeten gaan innemen. De deelnemende business controllers (een derde van de deelnemers
aan het onderzoek is business controller) zetten de ontwikkeling naar business partner allemaal hoog in hun top 5. Bij administrateurs, financial controllers en financial managers staat costen cashcontrol bovenaan in de top 5 en bij cfo’s gooien flexibilisering en veranderende klantwensen hoge ogen.

Prioriteit

De Finance monitor vroeg financials zowel naar de thema’s die zij het belangrijkst vinden, als naar de thema’s die zij prioriteit geven. Opvallend is dat de respondenten regelmatig hogere prioriteit geven aan thema’s die minder hoog staan in hun top 5 van belangrijke thema’s. Zo krijgen cost- en cashcontrol, compliance en veranderende klantwensen achtereenvolgens de meeste prioriteit. De laatste twee scoren qua belang echter niet goed. Alleen cost- en cashcontrol scoort evenredig qua prioriteit en belang. Strategisch relevante thema’s als het doorrekenen van scenario’s, impactanalyses en waarderingsvraagstukken, het nieuwe werken en talentmanagement staan verrassend genoeg niet hoog op de agenda. 

Top 10

De respondenten noemden zich respectievelijk administrateur (2,8%), business controller (32,5%), financieel manager (28,9%), financial controller (17,7%) en cfo (12,4%). Ruim vijf procent schaarde zich onder ‘Overig’. Zij gaven, qua belang, de volgende ordening aan de thema-top-10: 

  1. Ontwikkeling naar business partner
  2. Cost en cash control
  3. Flexibilisering
  4. Business intelligence
  5. Integrated reporting
  6. Veranderende klantwensen
  7. Compliance
  8. Restructurering
  9. Het nieuwe werken
  10. War for talent

Dit artikel verscheen in Tijdschrift Controlling van januari 2014. Artikel in PDF.

Clemens van der Heijden

"Elke dag weer innoveren vanuit een brede ontwikkeling"

Clemens van der Heijden
Senior Finance Professional

lees verder >>

"Blijven leren vind ik belangrijk"Guido Meeuwes

Guido Meeuwes
Trainee

lees verder >>
Copyright 2014 USG People