Skip To The Main Content
Lees hier meer over de laatste ontwikkelingen, onze ​blogs en ​white papers. Vergroot je kennis via webinars of geef je op voor een van onze workshops.

Finance in 2019: zes belangrijke trends voor aankomend jaar

19 december, 2018

Finance professionals bewijzen zichzelf steeds weer als koplopers in vernieuwing. De financiële sector is altijd onderhevig aan verandering, mede vanwege razendsnelle technologische ontwikkelingen in de sector. 2019 belooft dan ook een innovatief jaar te worden. Samen met onze professionals blikken we vooruit op de zes belangrijkste trends in de branche.

  1. Opkomst van de rol van CDO (Chief Data Officer)

Organisaties beschikken over meer data dan ooit tevoren. In veel organisaties is het echter nog onduidelijk wie de verantwoordelijkheid heeft over de data. Om overzicht te houden op het geheel nemen veel organisaties een CDO (Chief Data Officer) aan. De CDO is verantwoordelijk voor het verwerken van data en is het boegbeeld van een data gedreven ambitie. Hij of zij beschikt over de juiste achtergrond, kennis en vaardigheden om data te kunnen beheren en kan zo een strategische partner zijn van de Chief Information Officer (CIO).

2. Innovatie verhoogt de verwachting van de klant

We bevinden ons op een kruispunt van een snel veranderend technologisch landschap en een nieuwe generatie klanten die is opgegroeid met technologie en innovatie. De Millenials en Generatie Z hebben andere verwachtingen van technologie, andere uitgavenpatronen én een heel andere manier van werken. De klant van morgen staat sterker dan ooit en verwacht meer van de organisaties waarmee ze contact hebben. 

3. Flexibiliteit is het sleutelwoord

De komst van Millenials en Generatie Z op de arbeidsmarkt vraagt om een nieuwe manier van werken. Financiële organisaties moeten zich aanpassen om succesvol te blijven. De nadruk ligt op flexibiliteit en een goede balans tussen werken en leven. Bij zowel consument als werknemer is er steeds meer vraag naar flexibele, tijdelijke posities. Organisaties gaan steeds vaker een korte samenwerking aan met onafhankelijke partijen om snel tot de oplossing van een financieel vraagstuk te komen.

4. Het gebruik van gedistribueerde databases neemt toe

De verwachting is dat het gebruik van gedistribueerde databases, zoals blockchain, de komende zes jaar enorm zal groeien. Organisaties ontdekken steeds meer manieren waarop ze gedistribueerde databases in kunnen zetten. Financiële processen kunnen efficiënter en nauwkeuriger verlopen. Dat betekent dat het risico op fraude kleiner wordt, dat de tijd om transacties af te ronden afneemt en dat het vertrouwen van de consument toeneemt.

5. Sneller en slimmer

In 2019 zullen financiële organisaties hun data-cultuur verstevigen door de manier waarop ze data verwerken en verzamelen te verbeteren. Met de hulp van Artificial Intelligence en Machine Learning zullen financiële organisaties meer processen kunnen automatiseren en hun systemen stabieler en veiliger maken en menselijke fouten eruit halen.

6. De rol van Finance in IT groeit

Een van de meest zichtbare veranderingen is de verantwoordelijkheid van de CFO voor het managen van technologische processen. Technologie wordt een kritisch component van financieel succes van een organisatie. De financiële afdeling neemt daarom een belangrijkere rol in het managen van technologie, vooral op het gebied van risicomanagement en investeringen.

Copyright 2014 USG People