Skip To The Main Content

Nieuws en artikelen

Blijf op de hoogte van nieuws en artikelen van en over USG Professionals en haar expertisegebieden: Engineering, Finance, HR, Legal en Marketing, Communication & Sales.

Uitgekristalliseerde wetgeving rondom niet uitbetaalde onregelmatigheidstoeslag FNV

10 januari, 2018

In december 2017 is USG samen met FNV een nieuw project gestart. FNV heeft een contactcenter waar telefonisch en digitaal arbeidsrechtelijke vragen worden gesteld. De juridisch consultants van USG geven binnen 24 uur antwoord op deze vragen. De vragen zijn relatief kort en hebben vaak geen juridische vervolgstappen. Het varieert van vragen over loon tot en met concurrentiebeding. 

Niet uitbetaalde onregelmatigheidstoeslag
Het project wordt begeleid door Josanne Holthof, Eline de Wit en Vidhatri Djwalapersad en loopt tot en met eind januari 2018. Vakbond NU’91 zet zich in voor de belangen van werknemers in de zorg. Sarah van den Heerik en Heleen van den Boorn richten zich specifiek op het vorderen van ten onrechte niet uitbetaalde onregelmatigheidstoeslag tijdens opgenomen vakanties. 

Werknemers in de zorg ontvangen voor het werken op onregelmatige tijden een toeslag bovenop het salaris: de onregelmatigheidstoeslag (ort). Deze toeslag maakt een groot onderdeel uit van het salaris. Jarenlang werd enkel het ‘basissalaris’ uitbetaald. Werknemers kregen ten onrechte tijdens vakantie een veel lager loon, bleek later uit een uitspraak van het Europese Hof. Er dient te worden uitgegaan van een ruim loonbegrip en dat werknemers tijdens vakantie in dezelfde financiële situatie dienen te verkeren als zij tijdens die uren wel werkzaam waren. 

Door de uitspraak gingen werknemersorganisaties in gesprek met de werkgevers. Sindsdien zijn in diverse cao’s binnen de zorg maatregelen getroffen. Werknemers ontvangen tijdens vakantie een doorbetaling van de ort. Er bestaat nog een vordering t.a.v. het verleden. Vorig jaar zijn in diverse cao’s regelingen opgenomen om dit te compenseren. De vordering van sommige werknemers is echter hoger. Een klein deel van de werknemers ziet dan ook af van deze regeling en probeert alsnog de volledige vordering te verhalen op de opdrachtgever. USG Legal ondersteunt hen daarbij. 

Dit onderwerp wordt steeds verder uitgekristalliseerd. Rechters stellen werknemers bijna altijd in het gelijk en spreken zich daarbij steeds verder uit over wat al dan niet wordt meegenomen in de vordering. Zo blijkt dat niet alleen tijdens de opname van wettelijke verlofuren dient te worden doorbetaald. Ook tijdens de opname van bovenwettelijke verlofuren en eventuele extra verlofuren die de werknemer kan opnemen uit bijvoorbeeld een persoonlijk levensfasebudget. Er zijn inmiddels vele schikkingen getroffen. Er lopen nog een aantal gerechtelijke procedures waar ons team druk mee bezig is.

Copyright 2014 USG People